marți, 4 aprilie 2023

Cric mecanic, cric hidraulic tip cilindru sau cric crocodil. Utilizare cric auto. Cum se intretine un cric hidraulic? Cum se repară un cric?


 Cricurile sunt elemente de siguranta esentiale pentru cei ce vor să lucreze sub vehicule. Cricurile pot fi clasificate pe baza tipului de forță pe care îl folosesc în cricuri mecanice sau hidraulice. Cricurile mecanice, cum ar fi cricurile auto, ridică echipamente grele însă, cricurile hidraulice sunt mai puternice și pot ridica încărcături mai mari. La rândul lor cricurile hidraulice pot fi împărţite în cric crocodil sau cric hidraulic în formă de cilindru.

 Cricurile sunt dipozitive care folosesc forţa pentru a ridica greutăţi mari. Mecanismul principal prin care este aplicată forţa diferă în funcţie de specificul cricului dar poate fi în principal un şurub melcat sau un clindru hidraulic. Cricurile pot fi clasificate în functie de tipul de forţă pe care îl folosesc: mecanică sau hidraulică.

Cric mecanic
 Cricurile mecanice cum ar fi cele auto sunt evaluate pe baza capacității de ridicare (de exemplu, numărul de tone pe care le pot ridica), Cricurile hidraulice sunt mai puternice şi pot ridica greutăţi mai mari iar efortul depus de utilizator este mai mic. Pot fi împărţite în cricuri tip crocodil sau cricuri tip cilindru.


Cric hidraulic tip cilindru
Devin populare în anii 1900 când industria auto începe să crească. Asemanatoare cu sticlele de lapte au primit denumirea de cric sticlă. Ele oferă un mod uşor de ridicare a unui vehicul pentru inspecţia tehnică sau întreţinerea rutieră. Acestea variază în mărime și greutate pentru a oferi o capacitate de ridicare variind de la o tonă până la mai multe tone.
Cric crocodil
Cricurile crocodil
Spre deosebire de cele tip clindru, acestea sunt mai mari iar suprafaţa de sustinere la sol este mai mare. Sunt destul de grele şi sunt prevăzute cu roţi pentu o manevrabilitate uşoară.

Cum funcţionează un cric hidraulic?
 Cricurile hidraulice depind de forţa generată prin presiune. În esență, dacă sunt conectați doi cilindri (unul mare și unul mic) și forța este aplicată la un cilindru, se produce o presiune egală în ambii cilindri. Totuși, pentru că un cilindru are o suprafață mai mare, forța pe care cilindrul mai mare o va produce va fi mai mare, deși presiunea din cele două cilindre va rămâne aceeași. Cricurile hidraulice depind de acest principiu de bază pentru a ridica încărcăturile grele: folosesc pistoane de pompare pentru a deplasa uleiul prin doi cilindri. Pistonul este în primul rând tras înapoi, ceea ce deschide bilele supapei de aspirație și atrage ulei în camera pompei. Pe măsură ce pistonul este împins înainte, uleiul se deplasează printr-o supapă de reținere externă în camera cilindrului, iar supapa de aspirație se închide, ceea ce conduce la o presiune ridicată în cilindru.

Cum se utilizează un cric hidraulic?
Aşezare cric
Asezarea corectă a unui vehicul pe cric poate face diferența între o întreținere sau reparație reușită și un accident tragic. Persoanele care folosesc cricuri pot urmări niște pași simpli pentru a evita un potential dezastru.

1. Gasiţi o suprafaţă  plană, uniformă. Cricul este destinat utilizării doar pe suprafete orizontale, solide; aşezarea cricului pe altfel de suprafeţe poate cauza instabilitatea acestuia şi posibila cădere a încărcăturii de pe cric. Ridicarea unui vehicul pe o înclinație sau altă suprafață neuniformă este extrem de nesigură. Asigurați-vă că spațiul de lucru este egal, iar zona de sub vehicul este corect pavată și ferm susținută.

2. Consultați manualul de utilizare al maşinii. Manualul autoturismului are, în general, informații despre practicile sigure pentru ridicarea  masinii de la sol.

3. La ridicarea autovehicului, trageţi frâna de mână. Acest lucru va împiedica rularea maşinii în timp ce aceasta este susținută. O mașină care se deplasează înainte sau înapoi poate cădea de pe cric și vă poate răni sau chiar vă poate ucide.

4. Cricul este folosit doar pentru ridicare, greutatea va fi sustinuta de suporti speciali montati sub pragurile autovehicului; aceştia necesită o dimensionare şi o montare adecvată; Nu folosiţi niciodată cricul drept unic suport al greutăţii după ridicare. 
Montaj suport susţinere

5. Dacă doriţi să schimbaţi roata - slăbiți roata la care intenționați să lucrați înainte de a ridica mașina. În caz contrar, forța pe care o veți exercita pentru a slăbi roata poate duce la răsturnarea cricului.

6. Montați cricul sub o latură  solidă vehiculului.
Manualul de utilizare al maşinii va avea, probabil, informații despre locul de susținere al vehiculului pentru cric.  În general, vehiculul va avea un pivot mic în șasiul de lângă roată, unde puteți monta cricuri.
Asigurați-vă că nu puneți suportul pentru cric sub elemente precum plăcile de podea ale autovehiculului. Acest lucru poate duce la ruperea podelei. De asemenea, nu puneți suportul pentru cricuri sub o parte în mișcare, cum ar fi un element al suspensiei.
Flosiţi cel putin doi suporţi de susţinere, rolul unui cric este de a ridica, nu de a susţine încărcătura.

Opritori roată
8. Montaţi cricul şi suporţii de susţinere.

9. Testaţi. Când cricul este fixat, împingeți vehiculul cu mâna pentru a vedea dacă se mișcă sau nu. Asigurați-vă că împingeți din ambele părți laterale și din  partea din spate. Dacă se scutură, reorientați până când vehiculul este stabil.

10. Asiguraţi-vă suplimetar. Chiar dacă cricurile si suporţii de susţinere asigură o stabilitate bună, trebuie totuşi să fiţi precauti. Folosiţi opritori iar pentru o siguranţă suplimentară puteţi folosi roata de rezervă sau blocuri de lemn; acestea susţin maşina dacă va cădea. Nu folosiţi căramizi, sau blocuri de BCA, întrucât acestea se rup sub greutatea maşinii.

11. Când ați terminat, scoateți suporturile, închideţi cricul și coborâți maşina la sol; Coborâți mașina până când cricul nu mai suportă greutatea acesteia.
Strângere cric

Întreținerea  unui cric hidraulic

 1. Completarea cu ulei
Folosiți numai ulei hidraulic de bună calitate. Nu utilizați lichid de frână, ulei de turbină, lichid de transmisie, ulei de motor sau glicerină. Fluidele necorespunzătoare pot cauza defectarea cricului şi potențialul de pierdere bruscă și imediată a încărcăturii creşte.
 Cu pistonul cricului complet coborat aşezaţi cricul pe o suprafaţă orizontală. Scoateţi capacul de umplere şi adaugaţi ulei până la limita de jos a găurii de umplere. Asamblaţi din nou.
 Aerisirea cricului. După fiecare completare cu ulei se recomandă aerisirea cricului pentru a nu se forma perne de aer.

2. Când nu flosiţi cricul braţul de ridicare şi capul de acţionare al pompei trebuie să fie în poziţie culcată, pentru a proteja suprafeţele pistonelor şi pompei de coroziune. 

3. Păstraţi cricul curat şi bine uns, atât părţile exterioare în mişcare cât şi axul braţului de ridicare, inelele anti-fricţiune şi bolţurile.

Remedierea eventualelor defecţiuni

1. Cricul nu ridică încărcătura pentru care a fost proiectat
Verificaţi: se poate ca supapa de evacuare să nu fie închisă; cu braţul cricului în poziţie culcată, închideţi supapa de evacuare; puneţi piciorul pe capul de ridicare si ridicaţi manual pârghia până la înălţimea maximă; deschideţi supapa de evacuare ca să coboare braţul de ridicare; repetaţi operaţiunea de câte ori este necesar.

2. Cricul coboară sub sarcină
Verificaţi: se poate ca supapa de evacuare să nu fie închisă; cu braţul cricului în poziţie culcată, închideţi supapa de evacuare; puneţi piciorul pe capul de ridicare si ridicaţi manual pârghia până la înălţimea maximă; deschideţi supapa de evacuare ca să coboare braţul de ridicare; repetaţi operaţiunea de câte ori este necesar.

3. Cricul nu ridică încărcătura
Verificaţi:
Adăugare ulei
- nivelul uleiului poate fi sub cel normal: scoateţi buşonul şi umpleţi baia de ulei cu ulei hidraulic curat.
- deschideţi capul de umplere, pentru eliminarea aerului;
- cricul poate avea aer în sistemul hidraulic: deschideţi supapa de evacuare cu o rotaţie completă; aşezaţi cricul în poziţie verticală prin ridicarea roţilor spate; acţionaţi braţul cricului de câteva ori complet (curse complete sus-jos), închideţi supapa de evacuare şi folosiţi cricul.
- se poate ca supapa de evacuare să nu fie închisă; cu braţul cricului în poziţie culcată, închideţi supapa de evacuare; puneţi piciorul pe capul de ridicare şi ridicaţi manual pârghia până la înalţimea maximă; deschideţi supapa de evacuare ca să coboare braţul de ridicare; repetaţi operaţia de câte ori este necesar.
- curăţaţi şi ungeţi toate părţile în mişcare din mecanismul braţului de ridicare.

4. Cricul nu ţine încărcătura
Verificaţi: se poate ca supapa de evacuare să nu fie închisă; cu braţul cricului în poziţie culcată, închideţi supapa de evacuare; puneţi piciorul pe capul de ridicare si ridicaţi manual pârghia până la înalţimea maximă; deschideţi supapa de evacuare ca să coboare braţul de ridicare. Repetaţi operaţia de câte ori este necesar.

5. Cricul nu urcă până la înălţimea maximă
Verificaţi:
- nivelul uleiului poate fi sub cel normal: scoateţi buşonul şi umpleţi baia de ulei cu ulei hidraulic curat;
- deschideţi capul de umplere, pentru eliminarea aerului ;
- cricul poate avea aer în sistemul hidraulic: deschideţi supapa de evacuare cu o rotaţie completă; aşezaţi cricul în poziţie verticală prin ridicarea roţilor spate; acţionaţi braţul cricului de câteva ori complet (curse complete sus-jos), închideţi supapa de evacuare şi folosiţi cricul.

6. Pompa cricului acţionează în gol
Verificaţi:
- nivelul uleiului poate fi sub cel normal: scoateţi buşonul şi umpleţi baia de ulei cu ulei hidraulic curat.
- cricul poate avea aer în sistemul hidraulic: deschideţi supapa de evacuare cu o rotaţie completă; aşezaţi cricul în poziţie verticală prin ridicarea roţilor spate; acţionaţi braţul cricului de câteva ori complet, închideţi supapa de evacuare şi folosiţi cricul.

7. Cricul nu coboară complet după ridicare
Verificaţi:
- deschideţi capul de umplere pentru eliminarea aerului;
- verificaţi arcul de readucere al braţului de ridicare; poate fi rupt sau desprins; înlocuiţi arcul dacă este necesar; probabil, trebuie şi uns; curaţaţi şi lubrifiaţi toate părţile în mişcare din mecanismul braţului de ridicare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cric mecanic, cric hidraulic tip cilindru sau cric crocodil. Utilizare cric auto. Cum se intretine un cric hidraulic? Cum se repară un cric?

 Cricurile sunt elemente de siguranta esentiale pentru cei ce vor să lucreze sub vehicule. Cricurile pot fi clasificate pe baza tipului de...